Videoklipp

 

 

Spela

<a href="http://www.svt.se/videoplayer-embed/nojs/7590962" class="nyh_video-no-js"> <img class="nyh_video-no-js__img" src="http://www.svtstatic.se/cms-image/cachable_image/1459834963/svts/article7592354.svt/alternates/extralarge/solcellkyrka-0-jpg" /> <span class="nyh_video-no-js__button-outer"> <span class="nyh_video-no-js__button-inner"><span class="nyh_video-no-js__play-icon"></span> Spela</span> </span> </a>

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/kyrkan-krafte-kommer-fr-ovan#article__top__slideshow

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/kyrkan-krafte-kommer-fr-ovan -

 

 

 

 

 

Sweden International Tattoo - Malmö Arena 2013 - Finalen 

 

HSB GASELLEN LINKÖPING SATSAR PÅ SOLCELLER

 

Reportage sept 2014 i Corren om Brf Gasellens solcellsinstallationer

Brf Gasellen utmanar elbolagen
LINKÖPING HSB-föreningen Gasellen i Skäggetorp har i dag landets största anläggning med solceller på flerfamiljshus. Det har betytt ett ekonomiskt uppsving, men också att föreningen har blivit mer miljömedveten.
– Bara medan vi sitter här så produceras det el, säger föreningens ordförande Per Blomberg, och vänder ansiktet mot solen och blundar.
– Vi har inte ångest över våra investeringar. De tror jag att vi kommer att ha betalat tillbaka om mellan sju och åtta år, fortsätter han.
Han får medhåll av vice ordförande Eva Kindstrand.
– Vi har fått billigare el och värdet på fastigheterna har ökat, men det är inte allt. Vi insåg också att solceller var ett ställningstagande och ett sätt att påverka miljön till det bättre, säger hon.
Beslutet att utrusta Gasellens över 500 lägenheterna med solceller togs 2012, i samband med att bostädernas tak skulle bytas. Föreningen fick då också bidrag från länsstyrelsen.
– Byggställningarna stod redan på plats, så vi tog ett snabbt beslut och är väldigt nöjda med det, säger Eva Kindstrand.
Är det lättare för er att få bidrag än för en privatperson?
– Det hoppas jag inte, men i och med att bygget måste vara påbörjat för att det ens ska gå att ansöka kanske det avskräcker många privatpersoner, säger Per Blomberg.
Föreningens totala årsproduktion av solel är ungefär 800 000 kilowattimmar vilket representerar en fjärdedel av det totala energibehovet under ett år. Bara under den varma julimånaden producerades 90 000 kWh.
– Det här blir rekordåret hittills, säger Eva Kindstrand.
– Fast under sommaren när vi har producerar som mest el så förbrukas det som minst, eftersom många har varit på semester eller i sommarstugan, säger Per Blomberg.
Eftersom solenergi är en färskvara, och inte går att spara, har överskottet sålts vidare.
– Det är inga svindlande belopp, men det känns kul att vi nu kan utmana elbolagen, säger Eva Kindstrand.
Föreningen vill i så stor utsträckning som möjligt använda sin egen el.
– Nästa steg är att ansluta gemensamma utrymmen som till exempel tvättstuga. Men redan till hösten kommer solenergin att driva våra motorvärmare, säger Eva Kindstrand.
– Det har verkligen hänt extremt mycket på kort tid. Andra här i området sneglar på oss och frågar vilka entreprenörer som vi har använt, för det syns att vi har satsat, säger Per Blomberg.
Föreningen har beslutat att investera tio miljoner kronor i anläggningen, det finns fortfarande utrymme för att installera några paneler till.

En färskvara

Solel säljs vidare.

Solceller omvandlar solljus till el. När solen skiner produceras el.

El är en färskvara som inte kan lagras. Därför måste el köpas via elbolag när solen inte skiner och om det produceras  mer el än vad som förbrukas där solcellerna är installerade, säljs elen vidare till elnätet.

Eva Kindstrand säger att nästa steg är att ansluta gemensamma utrymmen som till exempel tvättstugor. Men redan till hösten kommer solenergin att driva våra mororvärmare.

 

 

Linköping satsar på solceller

Bostadsområde ska bli sverigebäst på solenergi.I stadsdelen Skäggetorp i Linköping invigdes idag, den 13 december, 2012, det som ska bli en av Sveriges största solcellsanläggningar.

Bakom storsatsningen på miljövänlig el står bostadsrättsföreningen Gasellen.

Totalt 4000 kvadratmeter solcellspanel ska monteras inom de närmsta åren. Sammanlagt kommer det att kosta mellan 10 och 12 miljoner. Pengar som föreningen räknar med att få igen på en åtta års period.

Sakinformation som lämnats till pressen.

* De fyra hustak som nu har solcellerär första etappen i föreningens satsning på förnyelsebara energi.    Nästa etapp beräknas planeras ske 2013 med början tidig vår.

* Beräknad total kostnad: ca 10 - 12 milj kronor.

* Beräknad elproduktion: mer än 1/4 av föreningens totala årsbehov

* Avskrivingstid: 8 -13 år

* Minskat koloxidutsläpp: upp till 315 ton/år

* Takyta som kommer att täckas av solceller: ca 4 000 kvm

* Antal hus på vilka solceller monteras: 8 -10

* Beräknade avgiftsförändringar ( alla kostnader och investeringar inräknade): upp till 5% sammanlagt   under åren 2014 - 2017      (ingen   avgiftshöjning 2013 men därefter ca 1%/år).

 

 

 

 Eksjö International Tattoo 2012: 

 

 

 

Eksjö International Tattoo genomförs på Eksjö Torg med en inramning av den gamla trästaden från 1500-talet i norr och den efter branden 1856 återuppbyggda delen i söder.

Eksjö International Tattoos profil är historiska vingslag som seglar förbi och binder ihop dåtid med nutid.

Eksjö International Tattoo genomförs av föreningen Eksjö Tattoo på uppdrag av Eksjö Kommun i samarbete med Eksjö garnison.

Deltagande musikkårer och uppvisningsgrupper vid
Eksjö International Tattoo 2012: 

      Musikkorps Kaiser und Königliches Inf reg Nr 42, Österrike 
      The Household Troops Band, Storbritannien 
      Fanfarekorps der Genie, Holland 
      Roskilde Garden, Danmark 
      Arméns Musikkår, Sverige 
      Marinens Ungdomsmusikkår, Sverige 
      Hemvärnets Musikkår Eksjö, Sverige 
      Smålands Husarer, Sverige 
      Smålands Karoliner, Sverige 
      Jill Svensson (Vinnare av talang 2010), Sverige 
      Eksjö Folkdanslag, Sverige

 BildBild

 

KLICKA PÅ BILDEN FÖR FLER BILDER

SPF Resa Till Kolmården

 

 

 

 

 

 

tillbaka-till-startsidan1.jpg

 

 

 

 

   

   

    

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Andra N.nu hemsidor

 

 

 

 

 Flightradar24

 Marine Traffic