Spf Gripen 2012

.............................................................................................

LUCIA 2012.

Spf Gripens sista månadsträff för 2012 var med lucia och tärnor.
Ordföranden hälsade alla välkomna och informerade om dagen och kommande aktiviteter.
Information gavs om cirkelverksamheten av Berith och fler förslag om cirklar önskades.
Roland Bergh överlämnade en present till Ove Engberg  från deltagarna i bowlingen för allt arbete han lägger ner.
I väntan på lucia intogs en jullandgång och dryck.
Lucia med tärnor från Maria kören från Johannelund tågade sedan in och framförde flera vackra sånger. Mötet avslutades med kaffe och lotteridragning där ett fint pepparkakshus var en av de fina vinsterna.
img-4172.jpgimg-4174.jpg
img-4175.jpg
img-4179.jpg
img-4180.jpg
img-4182.jpg
img-4186.jpg
img-4191.jpg
 
...............................................................................................................
Resa till Stockholm för att besöka H. M Konungens hovstallar.

SPF Gripen och Brasken har med buss genomfört en resa till Stockholm för att besöka H. M Konungens hovstallar, och julmarknaden på området. Det handlades en del på marknaden av resenärerna och Hovstallarna besöktes där man kunde få en titt på alla vagnar som disponeras av hovet. Hovstallet är främst en arbetsplats men även ett levande museum. Sedan mat på moderna museét. Även julmarknaden i gamla stan besöktes innan hemfärd. Resan var mycket uppskattad av deltagarna .

 

H.M. Konungens hovstall 

H.M. Konungens hovstall ligger sedan mer än hundra år på Väpnargatan 1 mitt i centrala Stockholm. Hovstallets huvuduppgift är att ansvara för planering och genomförande av alla transporter med bil för Kungafamiljen. Häst och vagn används vid ceremoniella tillfällen

så som statsbesök, riksmötets öppnande och då Kungen tar emot nya ambassadörer.

Hovstallet har sina historiska rötter i Gustav Vasas tid och representerar därmed ett betydande kulturarv i form av klassisk rid- och körkonst och kunglig ekipagekultur.

Hovstallet har även uppgiften att förvalta, utveckla och visa upp detta arv för allmänheten. Besökare är välkomna året om på guidade visningar av vagnar, stall och seldon

 

 

 Bilder o reportage Kjell Jagborn

 

..............................................................................................................

Gripens månadsträff den 12 november var en lyckad träff där många medlemmar kom för att lyssna på Östgötabandet,  Östgötamusikens jazzensemble med besättningen fyra blåsare och komp.Man gav en musikalisk resa kors och tvärs genom våra skiftande landskap!  Från midnattssolen längst i norr till Kivik i söder och avstickare till Gotland och avnjuter Gotlänska sommarnatten.

Musiken inleddes med, "Bohus Bataljon",  förmodligen den svenska marsch som är mest älskad och omtyckt.

"Värmlandsvisan,"  en svensk sång från 1822, baserad på en traditionell folkmelodi.

"Gratulation" av Olof Wilhelm Peterson-Berger, född 27 februari 1867 i Ullånger i Ångermanland, död 3 december 1942 i Östersund,  en svensk tonsättare och musikskriftställare. Han var en av de främsta nationalromantiska svenska tonsättarna. Peterson-Berger är i Sverige välkänd för Frösöblomster.

Vem har inte någon gång sjungit den folkkära valsen "Svinsta skär" av Gideon Wahlberg. Det lilla skäret ligger i Bråviken.

"Tumba samba – samba från Tumba," Georg Riedel.

"Visa efter ton-erik",  Nils Lindberg tillhör en musikersläkt från Gagnefs socken i Dalarna.

"Ådalsminnen", vals Hans Erik Nääs.

 img-4120.jpg

 

img-4120.jpg

img-4120.jpg

img-4120.jpg

 

img-4121.jpg

img-4122.jpg

img-4123.jpg

 Bilder o reportage Kjell Jagborn

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Vid Gripens  månadsträff den 8 oktober i Föreningshuset Fontänen var  Gunnel Netz-Lundgren och Lasse Ramberg från Söderköping på besök. De framförde ett litet program som de kallade ”Minnen och Musik”. Gunnel berättade små episoder ur sitt liv som skollärare och reseledare. Lasse illustrerade episoderna med passande sång och musik.

 

 img-4063.jpg

img-4064.jpg

img-4067.jpg

img-4068.jpg

img-4069.jpg

img-4070.jpg

img-4075.jpg

 Bilder o reportage Kjell Jagborn

 ...............................................................................................................

 

 

Hemlig resa den 11 september 2012.

Gripen och Brasken har tillsammans genomfört en hemliga resa. Innan starten fanns många funderingar om vart färden skulle ställas. I strålande varmt sommarväder ställdes färden norrut med första stoppet vid Tovastugan i Nyköping för att få lite förmiddagskaffe.

Sedan fortsatte vi längre norrut efter E4:an och hamnade till slut i Stockholm. Men vart, skulle det bli slottet. Vi rundade i allafall slottet men färden gick vidare. Skansen och till slut Waldemarsudde. Prins Eugens Slott. Det blev en guidad visning  i den slottsliknande byggnaden av Eugens konstsamlingar och Eugens egna verk. Prins Eugens fd hem är idag ett av Sveriges mest populära konstmuseer. I slottet kan man se prinsens sällskapsvåning och i övriga museet visas delar av den unika samlingen nordisk konst från förra sekelskiftet och olika tillfälliga utställningar. Museet är omgivet av blomster- och skulpturprydd trädgård.

Waldemarsudde är ett område med historiska byggnader vid Ryssviken på Djurgården i Stockholm. Fakta: Prins Eugens Waldemarsudde är ett konstmuseum i statens ägo. Egendomen Waldemarsudde omfattar 70 000 kvadratmeter och är på tre sidor omgiven av vatten.Huvudbyggnaden och konstgalleriet uppfördes 1905 respektive 1913 efter ritningar av Ferdinand Boberg och Prins Eugen. På udden finns även den världsunika Waldemarsuddes oljekvarn från 1780-talet. Byggnaderna på Prins Eugens Waldemarsudde ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk och är sedan 1993 ett statligt byggnadsminne.

Dagen avslutades med lunch på Solliden.

 

 

 025.jpg032.jpg034.jpg

 

 

 

 

FRÅN DISTRIKTSSTÄMMAN I ÅTVIDABERG 2012

 

 

 

Månadsträff den 14 maj.

Vid månadsträffen den 14 maj var temat den populära  visningen av aktuell klädkollektion, seniorkläder för herr o dam, från Berntine och Hedbro. Över 50medlemmar hade kommit för att se på visningen. Ordföranden informerade om kommande program. Gunilla Turesson-Engberg informerade om en planerad hemlig resa till hösten. Mötet avslutades med kaffe och lotteridragning, också populärt.

 

 

 

Månadsträff den 12 mars.

Vid Gripens senast månadsträff i Föreningshuset Fontänen stod Orkestern Raymonds för underhållningen. Man spelade och sjöng gamla välkända pop och rocklåter och lite av Ted Gärdestad.

Ordföranden rapporterade från Gripens årsmöte och från Hagdahlska Seniorcenter där Gripen står för värdskapet varje onsdag. Kaffe och lotteri som vanligt på mötet.

Raymonds orkester den 12 mars.

 img-3515-kopia.jpg

 

img-3513-kopia.jpg

 

 

img-3510-kopia.jpg

 

 Bilder o reportage Kjell Jagborn

 

 

............................................................................................................

SPF Gripens årsmöte 2012.

 

Under måndagen den 13 mars höll SPF Gripen årsmöte i Föreningshuset Fontänen. Årsmötet öppnades av Rolf Sundin som hälsade de närvarande välkomna. Ett 45 tal medlemmar hade slutit upp.

6 medlemmar hade under 2011 fått lämna det jordiska livet, Gunilla Turesson - Engberg höll en parentation över dessa medlemmar och det hölls en tyst minut för att hedra deras minne.

Till att leda årsmötet valdes Berndt Petersson som ordförande och Kjell Jagborn som sekreterare. Sedvanliga årsmötes handlingar behandlades.

Verksamhetsberättelsen innehöll mycket av aktiviteter förutom månadsmötena och 25-års jubileumet har föreningen haft ett varierande utbud med exempelvis resa till Nora Gammaldags Julmarknad.

Föreningen hade vid årets slut 281 medlemmar. Bowling har varit en sysselsättning som en del medlemmarna sysslat med. Vårprogrammet ligger färdigt.

Till ordförande för innevarande år valdes Rolf Sundin enhälligt. Styrelsen utökades med en ledamot. Mötet avslutades med att Ann-Sofie Johansson underhöll med föreläsning i språkhistoria blandat med pianomusik.

 Bilder o reportage Kjell Jagborn

 

...............................................................................................................

Månadsträff den 16 januari.

img-3467.jpg

Vid gripens månadsträff den 16 januari 2012 hade vi besök av Birgitta Ljunggren en av äldrelotsarna i Linköpings kommun som informerade om kommunens verksamhet, bland annat om när det gäller äldreboende, anhöringsstöd, förebyggande verksamhet och häsofrämjande insatser.

Vad gör äldrelotsarna?

Äldrelotsarna är kommunens informatörer i äldrefrågor. Du kan nå oss på telefon alla vardagar mellan kl 09.00-15.00. Vi finns på Medborgarkontor City varje tisdag mellan kl 14.00-17.00 om du vill träffa oss personligen. Vi svarar på dina frågor och hjälper dig till rätta. Vi heter Lena Johnsson, Birgitta Ljunggren och Anne Svensson. Vi har alla lång erfarenhet av arbete inom äldreomsorgen i Linköpings kommun. Vi kan svara på frågor eller vägleda inom äldreomsorgen. Du kanske undrar vad det kostar att bo i vårdbostad, hur man väljer hemtjänst eller vad det finns för aktiviteter för äldre i närheten av där du bor.

Vi informerar om eget val inom hemtjänsten och berättar om de olika alternativ som finns för dig, beroende på var du bor och vad du vill ha hjälp med. Vi råder dig inte vad du ska välja eller påverkar dig i ditt beslut, men finns som en neutral informatör. Du som är 80 år och däröver som inte sedan tidigare haft kontakt med äldreomsorgen erbjuds gruppinformation eller hembesök. Då informerar vi om vilka olika insatser som finns för dig. Även om du är yngre än 80 år eller redan har någon insats och vill ha hembesök och information kommer vi gärna ut och informerar och berättar om äldreomsorgen. Vi tar gärna emot dina synpunkter och klagomål på äldreomsorg och sociala tjänster.

Hur kontaktar jag äldrelotsarna? Du kan ringa oss på telefon 013-20 64 01 på vardagar mellan 09.00-12.00 och 13.00-15.00. Vi finns på Medborgarkontor City varje tisdag mellan kl 14.00-17.00 om du vill träffa oss personligen.

Vi finns på Hagdahlska huset - Seniorcenter den sista onsdagen varje månad mellan kl 14.00 - 15.00. Vi kan även ta emot besök där på andra tider om du hör av dig i förväg.

Bengt-Olov Johansson från Brasken tog upp förslag om att även anordna någon resa under sommaren då annars verksamheten brukar ligga nere. Ordförande Rolf Sundin informerade om Gripens verksamhet.

 

 .......................................................................................................

Bussresa till julmarknad i Nora den 3 december 2011.

Tillsammans med SPF Brasken har SPF Gripen genomfört en resa till Nora gammeldags julmarknad. Första stoppet var på svampen i Örebro med förmiddagskaffe. Sedan till Nora med besök på julmarknaden. Vädret var regnigt och inget vidare men humöret på topp. Tillfälle fanns också att besöka Julmarknadskonserten i Nora kyrka. Kvällen avslutades med ett gott julbord på Stadshotellet i Nora innan hemresan.

Månadsträff den 14 november.

Månadsträff med ett 70 tal som närvarade, även SPF och PRO medlemmar. Ordföranden hälsade alla välkomna och träffen inleddes med att Östgöta Brasskvintett spelade härliga gamla schlagers. Information om kommande aktiviteter nyheter inom SPF gavs.

Månadsträff 12 september.
 Vid Gripens månadsträff i september var Ylva Wigh, utrikeskorrespondent i Grekland 1970-2004 inbjuden att berättada om en märklig republik inom EU, ön där kvinnor är förbjudna.År 874 utfärdar kejsar Basileios I en bulla, enligt vilken Athoshalvön bara får bebos av munkar. Efter det att det nuvarande äldsta klostret, Megistis Lavra, grundas 963 blir kejsarnas välvilja påtaglig, inte minst ekonomiskt. Guds Moders ensamrätt på halvön blir en självklarhet som stadfästes i kejserliga förordningar, vilka även anger att kvinnor är förbjudna tillträde.
Ulla Bogacz informerade om höstens verksamhet genom Studieförbundet Vuxenskolan.
Ordförande Rolf Sundin informerade om Gripens och förbundets verksamhet. Vid SPF kongressen i Blekinge den 17-19 juni beslutades om att årsavgiften för föreningarna till förbundet höjs från o med 2013 med 20 kronor för varje medlem. 50 % rabatt på resor Tallink Silja Line. SPF bladet kommer att finnas tillgänglig på förbundets/distriktets hemsida under rubriken info från distriktet. 
Distriktet fyller 35 år nästa år, 2012. Distriktet anordnade även 2011 en sommarträff för SPF medlemmarna i Östergötland som blev lyckad. Denna gång gick resan till Mariehamn på Åland den 23 - 24 augusti.
SPF:s SM i bridge med 60 par anmälda, genomfördes i Linköping den 10-11 september.
44.jpg 
 
HÖSTUPPTAKT den 22 augusti.
Efter sommarruppehållet startade Gripen med en pubträff på Restaurang Överste Mörner vid stora torget i Linköping. Vi var ett 20 tal som träffades och i den varma höstkvällen och mat och öl kunde avnjutas på uteserveringen.
 
 
 
 
 
 
Månadsträff den 9 maj.
 
Mannekänguppvisning. Marie Tena Torjul med mannekänger visade aktuell klädkollektion från Berntine och Hedbro.
 

 

 

 

 

 

Rättsmedicin Irene Lodestad

 Månadsträff den 11 april
 
SPF Gripen, Linköping har vid sin senaste månadsträff haft Rättsmedicinalverkets, Iréne Lodestad, biomedicinsk analytiker vid RMV som gäst.
Temat var "Identifiering med hjälp av "DNA", 
Hon berättade om Rättsmedicinalverkets tre verksamheter i Linköping, rättsmedicin, rättsgenetik och rättskemi.
Rättsgenetik är att säkra svar om faderskap, släktskap och identifiering av avlidna.
Rättsmedicin handlar oftast om att hitta dödsorsaken när en människa avlidit oväntat eller som polisen bedömer på ett onaturligt sätt. 
Sveriges enda Rättskemiska laboratorium tillhör Rättsmedicinalverket och ligger i Linköping. Uppdraget är att göra analyser av blod och urin för att hitta eventuella spår av alkohol, narkotika, läkemedel och gifter i människokroppen.
Mötet avslutades med kaffe och lotteridragning.

 

SPF Gripen 25-års Jubileum 21 mars 2011.

 

 

SPF Gripen har firat 25-års jubileum på Restaurang Lagerbladet. Anledningen till att föreningen bildades var en hälsoenkät som landstinget skickade ut i Linköping till personer över 60 år. I denna enkät fanns också frågor om vederbörande var intresserad av att bli medlem i någon pensionärsförening. Över 100 personer var positiva till detta. Tyvärr fanns inga möjligheter för de redan etablerade föreningarna att ta emot fler medlemmar på grund av lokalproblem. Distriktsordföranden Lindy Yngvesson delade ut hederstecken till Christer Jansson, Rolf Sundin, Ragna Sundin och Berndt Petersson som dock inte kunde närvara.Presenter överlämnades från Vuxenskolan och av SPF Linköpingskretsen . Festen avslutades med mat och underhållning.

 

 

 

SPF Gripen årsmöte den 14 februari 2011.  
 

SPF Gripen Linköping har hållit årsmöte. Inledningsvis hölls en parentation över under året avlidna medlemmar och Gunilla Turesson-Engberg läste en dikt. Till att leda mötet valdes Berndt Petersson. Sedvanliga årsmötesförhandlingar genomfördes och godkändes. Rolf Sundin omvaldes till ordförande och övriga avgående i styrelsen omvaldes. Rolf informerade om Gripens 25-års jubileum som genomförs i mars. Systrarna Gullvi och Lizzie från Åtvidaberg underhöll med sång och musik. Mötet avslutades med kaffe och lotteridragning. 
 

 

 

SPF Jazzpärlor den 17 januari 2011.

Gripens  månadsträff den 17 januari. Ordföranden hälsade alla välkomna och träffen inleddes med att Östgötabandet, en del av Östgötamusiken underhöll med jazzpärlor och ett pärlband av finstämda evergreens. Lisbeth Engdahl informerade en del om vad som var uppe på förra styrelsemötet, rabatt på resor med SJ, rabatt på SIBA vid köp av mobiltelefon från Emporial som är speciellt utvecklade för seniorer med tydlig display och stora knappar och bra ljud
Träffen  avslutades med kaffe och lotteridragning.

 

 

 


 
tillbaka-till-startsidan.jpg
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

   

    

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Andra N.nu hemsidor

 

 

 

 

 Flightradar24

 Marine Traffic