Nyheter

 

Sidans innehåll.

 

Kalmar Museum

Kalmar Slott

TATTOO i Malmö 2011

Postkod

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalmar Museum

 

 

 

 

 

 

 

 Kalmar Slott

Kalmar Slott

Kungliga besök på Kalmar slott.

1266:  Birger Jarl och påvens sändebud kardinal Guido deltar i ett kyrkomöte i Kalmar.

1276: Magnus Ladulås gifter sig med Helvig av Holstein på slottet.

1351: Magnus Eriksson signerar en lånehandling i Kalmar slottskapell.

1397: Drottning Margareta och Erik av Pommern kommer till Kalmar för Eriks kröning till unionskung.

1407-09: Erik av Pommern vistas mestadels i Kalmar under denna tid.

1444: Unionsmöte i Kalmar med kung Kristoffer av Bayern.

1474: Unionsmöte i Kalmar med riksföreståndare Sten Sture d ä.

1520: Danske kung Kristian II intar slottet som försvarats under ledning av Anna Bielke, änka efter hövitsmannen Johan Månsson Natt och Dag.

1532: Gustav I vistas under sommaren på slottet tillsammans med sin första hustru, Katarina av Sachsen-Lauenburg.

1552-53: Gustav I firar smekmånad med sin tredje hustru Katarina Stenbock och den kungliga familjen. Vistelsen, som varade i tre månader, blev kung Gustavs sista på slottet.

1558-60: Hertig Erik, senare Erik XIV, bor på slottet.

1571-72: Johan III bor på slottet med sin första hustru Katarina Jagellonica och prins Sigismund.

1585-86: Johan III bor på slottet med sin andra hustru Gunilla Bielke, prins Sigismund och prinsessan Anna.

1587-88: Johan III och prins Sigismund vistas periodvis i Kalmar. De arbetar på att försöka få Sigismund vald till kung i Polen och slutför 'Kalmare stadgar', ett förslag till en unionsakt mellan Sverige och Polen.

1620: Under stora högtidligheter tar Gustav II Adolf emot sin blivande hustru, Maria Eleonora av Brandenburg, då hon anländer till Kalmar.

1656: Drottning Hedvig Eleonora bor på slottet i några veckor.

1673: I samband med sin eriksgata bor Karl XI på slottet tillsammans med sin mor, änkedrottning Hedvig Eleonora.

1692: Karl XI gör ett kort besök på slottet.

1722: Fredrik I besöker Kalmar.

1743: Tronföljaren Adolf Fredrik vistas på slottet.

1744: Blivande drottning Lovisa Ulrika tas högtidligt emot i Kalmar.

1776: Gustav III besöker slottet och inspekterar kronobränneriet.

1874: I samband med invigningen av järnvägen Kalmar - Emmaboda ges en kungamiddag på slottet där Oscar II och drottning Sophia deltar.

1997: 600 årsjubileet av Kalmarunionen firas i närvaro av bl a kung Carl XVI Gustav och drottning Margrete II av Danmark.

Historien om Kalmar slott.

Runt 1180 byggdes ett försvarstorn, en kastal på den plats där Kalmar slott nu ligger. Tornet byggdes till skydd mot sjörövare och andra fiender. I början av 1200—talet var Kalmar etablerad som stad. Magnus Ladulås lät i slutet av 1200—talet bygga en borganläggning med ringmur och torn runt den gamla kastalen. I väster ligger Kuretornet där den gamla huvudentren fanns. Borgen var då Sveriges modernaste fästning. Under lång tid vara slottet en stark försvarsanläggning, främst genom sitt strategiska läge. Gränsen mot Danmark gick då söder om Kalmar. Skåne, Blekinge och Halland var danskt fram till 1658. Den kanske vikigaste politiska händelsen i Kalmar under medeltiden var bildandet av Kalmarunionen 1397 mellan Sverige, Norge och Danmark. Drottning Margareta låg bakom unionen som förenade länderna med en gemensam regent och utrikespolitik och som kom att bli en motvikt till den tyska Hansan. Med Gustav Vasa som kung i Sverige upphörde unionen formellt 1523. Under vasakungarna Gustav I, Erik XIV och Johan III fick slottet sitt nuvarande utseende. Under 1500 — talet förvandlades den medeltida borgen till ett renässanspalats efter kontinental förebild. Både Erik XIV och Johan III lät konstnärer och hantverkare från Europa ge slottet en för tiden modern arkitektur och utsmyckning. I Kungsgemaket finner man en av de äldsta bevarade bilderna på slottet, i intarsia, placerad på den dörr som leder till hemlighuset och den lönngång som kunde bereda flyktvåg till andra delar av slottet. I Gyllene salens tak finner man ett helt unikt förgyllt kassettak. Under Kalmarkriget fick Krister Some vars ansikte finns skulpterat i trappan framför östra längan, efter hårda strider överlämna slottet till danskarna den 3 augusti 1611. Slottet förblev i danskt våld till 1613. Efter freden i Roskilde 1658 upphörde Kalmar slott att vara gränsskydd mot danskarna och förlorade sitt strategiska läge och därmed sin roll som försvarsborg. De kungliga besöken blev alltmer sällsynta och de ståtliga salarna fick nya användningsområden som tex. fängelse och kronobränneri. Kalmar slott är en symbol för Kalmar. Slottet bär en historia med storpolitik, hovintriger, stormningar och och våldsamma krig. Idag är slottet en folklig och i allra högsta grad levande plats.

 

   Postkod  den 12 juni i Mölndal

 

Vi var där.
 
Vi kontaktas av postkodlotteriet för att medverka till att överaska en familj som vunnit en Mini Cooper. Bilen överlämnades av Magdalena Graaf. Här kommer några bilder.
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tattoo i Malmö 21 maj 2011

TATTO i Malmö

Vi har varit och tittat på Sweden international tattoo i Malmö den 21 maj 2011 i Malmö nya arena. Ett tattoo handlar inte bara om orkestrar som marscherar i formationer, även om detta är ett viktigt inslag. Alla stora tattoo ute i världen breddar sig och och inriktar sig mer och mer på familjeunderhållning som t ex akrobatik, motorcykelshow och sångsolister.
Deltagare Helsingborgs Konserthuskör, Brenna Conrad som kommer från Nova Scotia i Kanada, Anki Albertsson tillhör Sveriges artistelit och har bland annat medverkat i Chicago och inte minst originaluppsättningen av Mamma Mia i Stockholm, Alexander Lycke med bland annat roller i Jesus Christ Superstar, Miss Saigon, Tenorerna som består av tenorer från operahusen i Köpenhamn, Malmö och Göteborg.
Malmöflickorna som dansade till ABBA låtar, har i dag uppträtt i över 35 olika länder.
Polizei Motorcykelshow från Berlin med hisnande akrobatiska framträdanden.
Marinens Ungdomsmusikkår. Och flera olika musikkårer, Malmö Brandkårs Musikkår, Arméns Musikkår, The Military Orchestra från Warszawa, Marinens Musikkår, Hans Majestet Kongens Garde från Norge med 120 värnpliktiga soldater och en suverän uppvisning, Band of Royal Regiment of Scotland, The Middlesex County Volunteers Fifes & Drums från Boston.

 

 

 

 

   

   

    

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Andra N.nu hemsidor

 

 

 

 

 Flightradar24

 Marine Traffic