Lägenhetsrenovering och tips

 kjells sida lägenhetsrenovering

Se bilder sist på sidan.

 

Tapetsera med EasyUp

Limma på vägg

EasyUp är tapeter av hållbar non-woven som ger släta väggar utan synliga skarvar. Tapeterna har hög opacitet. Det betyder att gamla tapeter med kontrastrika mönster inte lyser igenom. EasyUp visar också att du valt en mycket slitstark och tålig kvalitet som är formstabil och enkel att tapetsera. Vid omtapetsering på EasyUp kan du hoppa över alla moment med skarvslipning och spackling – väggarna är ju redan släta!
Tapetsera med EasyUp
 • 1. Rengör golvet, så att tapeten inte smutsas när den rullas ut.
 • 2. Börja gärna tapetsera vid ett fönster eller dörr.
 • 3. Kontrollera med ett lod att första våden sitter rakt.
 • 4. Rolla tapetlim på väggen, ca 2-3 våders bredd (1-1,5 m). Vid kanter och lister kan pensel användas.
 • 5. Ställ tapettråget på golvet. Dra upp en våd och fäst med någon centimeter överlapp mot taklisten. Skär av tapeten vid sockeln. (Alternativ utan tapettråg; håll i rullen och börja uppe vid taket och ”rulla” ut våden utmed väggen.
 • 6. Släta ut tapeten från mitten ut mot kanterna med tapetverktyget – stryk lätt vid kanten mot den limmade väggen för att undvika lim på verktyget.
 • 7. Nästa våd sätts kant-i-kant med den föregående.
 • 8 Släta ut som tidigare samt även över kanten så att våderna möts tätt.
 • 9 Om du fått lim på tapetens framsida ta bort det genast med en blöt svamp.
 • 10. Vid fönster och dörrar kan våderna ”grovklippas” först för enklare uppsättning.

 

OBS! EasyUp-tapeter är gjorda av ett non-woven-material som släpper igenom fukt. Fuktfläckar som uppstår vid tapetsering försvinner när tapeten torkat (normalt inom 24 tim). Sörj för god ventilation under tiden.
Ytterhörn
 • 1. Klipp eller skär av en våd från tapetrullen med marginal både upp- och nertill. Ta hänsyn till ev mönsterpassning.
 • 2. Mät avståndet från ”sista” vådkant fram till hörnet. Lägg till ca 20 mm och skär/klipp till bredden på den kapade våden. Limma och fäst sedan våden runt hörnet.
 • 3. Ta nu den bortskurna längden som ska överlappa föregående våd ca 10-15 mm. Stryk först lim på framsidan av den första våden med en pensel.
 • 4. Sätt våden ca 5 mm in. Annars finns risk att den rivs upp om man går mot hörnet. Torka bort överflödigt lim med blöt svamp.
Innerhörn
 • 1. Mät avståndet från sista våden till hörnet. Lägg till ca 10 mm och skär/klipp till bredden på nästa våd. Stryk lim på väggen och drygt en våd in på nästa vägg och fäst den tillskurna våden.
 • 2. Stryk lim på framsidan av våden från hörnet med en pensel. Sätt nu den bortskurna våden ända in i hörnet och se till att den hamnar i lod. Torka av överflödigt lim med blöt svamp.

 

 Vanliga fel

Det som göms i snö... kommer fram i tö...Så här rundar du de vanligaste misstagen:

 • - Rätt verktyg är halva nöjet, se till att du har grejerna hemma innan du sätter igång.
 • - Fuska inte med underarbetet, det ska vara jämnt, torrt och fast innan du börjar tapetsera.
 • - Limma jämnt så undviker du luftblåsor. På tapetetiketten finns bra liminformation att ta del av.
 • - Stryk inte klister på för många våder åt gången, då kan klistret torka innan du hinner få upp dem.
 • - Stressa inte. Tapetsera istället tillsammans med någon. Det är roligare och går dubbelt så fort.
 • - Tapetsera inte på kontrastrikt underlag som kan lysa igenom den nya tapeten. Måla väggen först med en liknande kulör.
 • - Låt tapeten gå över hålen för strömbrytare och uttag. Skär rent medan tapeten är fuktig. Sätt tillbaka strömbrytare och dosor.
 • - Byt blad ofta i tapetkniven. Det är viktigt att bladet är vasst.
 • - Om våden hamnat snett, försök inte vrida den rätt. Lossa istället hela våden och börja om.
 • - Vädra ordentligt och håll normal temperatur så torkar tapeterna bäst.
 • - Spara olimmade våder/rullar. De kan du ha glädje av om tapeten behöver lagas. Spara även etiketten för ev komplettering.

 

Se fler tips under tapetsering.

 

Tapetsera

Viktigt. Var noggran och undersök underlaget. Vid osäkerhet om underlaget är det bättre att riva ner löstsittande tapeter så gott det går. Riv,  spackla .Om det fortfarande bubblar sig. Riv och spackla tills det ser bra ut.

Lär dig tapetsera med denna smarta guide! Här får du information om redskap, material och metoder.

Det behöver inte vara så svårt att tapetsera själv som du kanske tror. Det viktigaste är att ha rätt och bra utrustning och att göra ett noggrant förarbete.

Detta behöver du:

Sax Tapetkniv Snöre Skärkloss Lod Rakblad Blyertspenna Skärlinjal Tumstock Tapetborste alt. tapetslätare Klister Tapetbord Hink Golvskyddspapp Klisterpensel Svamp Roller Bra belysning Lim och klister.

Till vanliga papperstapeter används vanligt tapetklister i pulverform som blandas med vatten enligt anvisning på förpackning. Detta klister kan också användas till förlimning, då utspädd med 40% extra vatten.

Du kan även använda färdigblandat tapetlim.

Till strukturtapeter och grövre papperstapeter används strukturtapetlim i pulverform eller färdigblandat lim.

Vävlim används till glasfiberväv och non-woven tapet.

Till pappersbårder på papperstapet använder du vanligt tapetklister. Bårder i andra material och som ska monteras på målad vägg eller vinyltapet måste monteras med speciellt bårdlim. Fel lim leder till att bården ramlar ner efter ett dygn.

Förarbete

Nya väggskivor

 Underlaget ska vara slätt och jämnt. Spackla och slipa skarvar och spikhål. Över gipsskivans skarvar och i hörn limmar du glasfiberremsor som du sedan skarvspacklar minst två gånger och sedan slipar väl. Bredspacklade väggar ska slipas. Spån- och gipsskivor ska förlimmas med utspätt tapetklister. När du förlimmar använder du flödigt med tapetklister och låter klistret torka innan du tapetserar.

Omtapetsering

Har du många lager av gammal tapet rekommenderar vi att du tar ner den gamla tapeten helt och hållet. Arbetsamt men slutresultatet blir bättre! Ett hjälpmedel att använda är tapetnedtagningsmedel (läs mer på förpackningen). Glöm inte att göra eluttag och kontakter strömlösa innan nedrivning påbörjas! När du fått ner de flesta av tapetlagren krävs förmodligen spackling (väggspackel) och slipning av hela ytan. Är väggen väldigt ojämn krävs bredspackling av hela ytan. Om ytan ser hyfsat jämn ut räcker det med en ispackling. När ytan är ren och torr ska väggen förlimmas innan tapetsering. Om inte de gamla tapeterna behöver tas ner skarvspacklar du över de gamla tapetskarvarna om dessa ligger som överlappsskarvar. Alternativt kan skarvarna slipas ner. Skär upp innerhörnen, rensa och spackla för att undvika runda hörn. Ta bort alla lösa tapetbitar. Tänk på att förlimma där du spacklat.

Andra väggmaterial Gamla tapeter kan också vara strukturvinyl- eller vinyltapet. På dessa tapeter går det inte att tapetsera. Lossa i övre hörnet på tapeten och riv bort det översta skiktet. Pappret som sitter kvar på väggen är ett bra underlag för tapetsering under förutsättning att det sitter bra. Glöm inte att förlimma innan ny tapet monteras!

Textiltapet

Bör du tar ner från väggen helt och hållet. Tapeten har samlat på sig både lukt och damm. Olika förfaringssätt finns beroende på om det är en strå eller rutvävd tapet. Den rutvävda tar du ner genom att torrdra eller genom att blöta väven med vatten och sätta en spackelspade mellan väggen och tapeten. Är det en stråväv så är det inget som binder ihop väven så det kan ta tid att dra ner den. När textiltapeterna är nedtagna är ytan i regel väldigt tufsig av textil. Vi rekommenderar att du bredspacklar hela väggen.

På tidigare målade ytor

slipar du ner alla ojämnheter och tvättar rent med målarsoda. Var noga med att skölja ytan efteråt. Se till att få bort alla kulörskillnader.

Tapetsering

Alla tapeter kan sättas kant i kant eller omlott, så kallad trådkant. Överlappning med cirka 1,5 mm är vanligt inom måleriet och det går lite snabbare att tapetsera. Vill du få en vägg där skarvarna inte syns rekommenderar vi kant mot kant. Tänk då på att inte trycka tapeten mot nästa skarv. Risken finns att du då töjer ut bredden på våden och när den torkar så drar den ihop sig och du får en öppen skarv.

Gör så här:

1.Mät takhöjden och kontrollera eventuell mönsterpassning. Skär till våderna cirka 5 cm längre än takhöjden. Gör i ordning ett antal våder och lägg dem på tapetbordet i en trappa för att undvika klister på tapetbordet. Markera med blyertspennan vad som är upp och ner på våderna.

 2.Stryk klister på våden, gärna flödigt men jämnt. Det är mycket viktigt att du får klister ända ut i kanterna. Vik därefter ihop våden i tre delar, och tryck till lite extra i kanterna. Många tapeter vill krulla upp sig i kanterna och det är inte bra för tapetens svällning. För att undvika att tapeterna torkar fortare i kanterna rullar du ihop våden. Då blir kanterna sammanfogade och den normala svällningsprocessen kan inledas.

3.Efter cirka 5 minuter har tapeten svällt klart. Du kontrollerar det genom att låta 1/3 av våden falla ner mot golvet. När våden är som bäst klistrig faller den långsamt. Ett tips är att ta emot våden med foten. Faller tapeten väldigt fort mot golvet låter du tapeten vara ihopvikt ytterligare någon minut för att bli lagom klistrig. Är det däremot svårt att rulla ut den första 1/3 delen mot golvet har våden redan börjat klistra ihop sig. Även om det bara har gått 5 minuter kan det bero på att du varit för snål med klister eller att rummets temperatur är hög. Det är viktigt att tapeten får ligga och »dra« ett tag på tapetbordet. Att låta tapeten svälla på väggen resulterar endast i blåsbildning och fula skarvar.

4.Börja tapetsera vid en fönstervägg som du sätter med överlapp för att slippa skuggeffekter från skarvarna.

5.Loda upp första våden och därefter första våden efter varje hörna. I hörnen ska du sätta våden så att den går runt cirka 1 cm in på nästa vägg. Påföljande våd sätts med överlapp och kan då rätas upp med lodet. Du ska aldrig gå runt ett hörn med en hel våd!

6.Klistra fast våden med takändan först. Arbeta fast den med tapetborsten eller tapetslätaren från mitten och utåt. Ta bort överflödigt klister. För att undvika klister på taket vik in takändan några centimeter.

7.Sätt nästa våd kant i kant eller omlott. Tänk på eventuell mönsterpassning.

8.Skär rent mot tak- och golvlist direkt om du inte tagit bort dem. Använd skarpa blad och byt ofta. Övrigt Strukturtapet En strukturtapet är så pass tjock att endast kant-mot-kantmontering är möjlig. Glasfiberväv* Rulla vävlim direkt på väggen, montera väven efter cirka 20 min. Glasfiberväv är kantskuren och ska monteras kant mot kant och därefter målas med väggfärg.

Non-woven Tapetkvalitet som inte kan krympa eller svälla. Limma vävlim direkt på väggen. Montera tapeten direkt i limmet kant mot kant. För att montera tapeten krävs inte något tapetbord – mycket tidsbesparande!

Tapetbård

Bårdrullarna är antingen 5 eller 10 meter. Läs på etiketten. Montera bården tidigast ett dygn efter tapetsering. Stryk klister på bårdens baksida och vik ihop vartefter du klistrar. Kom ihåg att välja rätt lim! Klistra inte för långa bitar åt gången! Montera istället en vägg i taget och bryt i ett hörn. Rulla sedan ihop våden och låt den ligga lite kortare tid än en tapet. Eftertryck bården mot väggen med en blöt svamp så att inte den krullar sig i kanten.

Måla trätak

Tips från Alcro.
ALCRO Sober Natur Takfärg är en vattenspädbar, och extra täckande färg, för målning av tak inomhus. Vid normalt nedsmutsade tak räcker det med en strykning (med undantag för starkt sugande tak), vilket spar både armar och tid. Sober Natur Takfärg har vatten som lösningsmedel. Därför är den luktsvag och behaglig att måla med inomhus. Den är även godkänd av Astma och Allerigiförbundet. Färgen är helmatt och gulnar inte. Sober Natur Takfärg använder du till de flesta tak, dock inte till nya trätak som du enklast målar med Panelgrund Grundfärg.
Limfärgstak tvättar du ned och grundmålar med Stärka Grundfärg och täckmålar med Sober Natur Takfärg. Till kraftigt nikotinsmutsiga tak använder du Isolera Grundfärg innan du målar med Sober Natur Takfärg.
Gör så här för ett lyckat resultat. Noggrannhet, bra verktyg och ett ordentligt underarbete lägger grunden till ett lyckat målningsresultat. Börja med att läsa igenom bruksanvisningen på färgburken och följ sedan målningsråden här nedan.
Förbehandling. Tidigare målade tak. 1. Om du inte känner till underlaget, provtvätta först en liten yta med vatten. Om vattnet löser upp färgen är det troligen limfärg, vilket är en vattenlöslig färg som ofta användes fram till sextiotalet. Limfärgen är inte ommålningsbar utan måste svamptvättas ner helt med massor av vatten som får suga in i limfärgskiktet. 2. Om färgen inte löses upp men smetar av sig på en torr trasa är det troligtvis kalkfärg. Denna ska inte tvättas. 3. Borsta istället ytan noggrant tills den blir fast och damma av noga. 4. Om färgen inte löses upp av vatten och inte smetar av sig på en torr trasa, damma av taket och tvätta eventuellt med Alcro Målartvätt för att avlägsna fett och smuts.
Glöm inte att använd gummihandskar. Skölj noga med vatten

 

 

 

 

 Vår egen lägenhet

Visa information

Här skall jag visa vad vi gjort.

Jag och min hustru köpte 2006 en bostadsrätt i Linköping. Lägenheten var inte i bästa skick men vi bedömde att kan vi köpa den till ett bra pris så slår vi till. 

Vi lyckades pruta en hel del från utgångspriset och vi tyckte att det blev ett bra, skapligt pris. Vi hade nog hoppats att  kunna pruta lite till Men det blev ändå ett bra pris. Nu fanns det ju en möjlighet att renovera lägenheten utan att förlora vid en eventuell bostadsbubbla.

 Alltså vi slog till. Till en början gällde det att hinna göra så mycket som möjligt innan vi flyttade in , riva bort gamla plastfoder, slängde ut en gammal frys från årtal xxx, riva bort socklar, riva ner gamla tapeter spackla väggar, skrapa bort tapeter på luckor, det fulaste som finns, riva bort  kakel i köket, måla tak som inte varit målade sedan huset byggdes, måla kök-  vi behöll de gamla köksskåpen som målades även invändigt, det blev faktiskt bra, prata om återanvändning, finns ingen anledning att riva bort gamla skåp, tapetsera, slipa golv i vardagsrummet, vi anlitade en duktig golvslipare som slipade och fixade golvet med ny lack. Lägga in nya golv i sovrum och kök. Sätta upp nya foder och golvlister. Köksskåpen målades invändigt med en typ av vattenspädbar radiatorfärg/elementfärg. Till garderober kan man använda en halvblank vattenspädbar färg. På hyllorna i skåpen la vi en typ av plast med taggar som finns på IKEA. Skyddar väldigt bra och hyllorna är fortfarande som nya.

I badrummet rev vi bort gamla bänkar, torkställning, spegelskåp, lampor tvättställ och målade tak och väggmattan med Beckers våtrumsfärger, och det blev rent och snyggt och vi bytte ett trasigt tvättställ. Men golvet var inte det bästa.

Vi väntade några år och sedan började vi med badrummet. Från HSB kom man och bytte golvbrunnar. Hur skulle vi göra. Vi behövde ju ha någonstans att tvätta oss, och använda toan. Vi började i den delen som skulle bli vår duschplats att ta bort badkaret, att riva bort väggmattan och golvmattan. Bilade väggen i duschen för att höja blandarens plats. Vi fick hjälp med rördragning av en rörfirma. Vi gjorde färdigt duschplatsen först, och det tog ca 2 veckor. Efterhand rev vi bort allt i hela badrummet.

 Jag vill gärna rekommendera att om man har möjlighet ska man försöka att riva ut allt i badrummet på en gång. Eftersom vi behövde använda toan så gjorde vi arbetet i olika etapper och det gick bra men naturligtsvis lättare att renovera badrum om man kan ha hela badrummet utrymt.

Spacklade hål och primade väggar och golv 2 gånger. Tätade runt rör och golvbrunnar med godkända manschetter och primade 2 gånger till. Kaklade, köpte ett nytt tvättställ igen, slängde den gamla toastolen och satte dit en ny. Duschplatsen gjorde vi ganska stor, Murade upp betonglas (ca 40 cm brett) som skydd närmast fönster, glasdörr (90 cm) och sidovägg (80 cm) från Svedbergs.

Badrumsrenovering kräver stora kunskaper för att försäkringsbolagen ska kunna godkänna renoveringen vid eventuella skadeanspråk. Anlita någon behörig för renoveringen och dokumentera arbetet med bilder på arbetet och material.

Det kan aldrig bli för mycket dokumenterat.

 

Lägenheten.

 Hallen före

  

Sovrum före.

 

Sovrum efter.

Badrum före

 

 

 Badrum målat.

 

Badrum underarbete före kaklat 

 

 Badrum kaklat

 

Vardagsrum före.

 Måla taket, aldrig målat sen slutet på 60-talet.

 

Visa information

 

  Vardagsrum efter.

 Visa information

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Slut på sidan. Tillbaka till startsidan.

 

 

 

 

 

 

   

   

    

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Andra N.nu hemsidor

 

 

 

 

 Flightradar24

 Marine Traffic