Bli Stadproffs

Kaffesump

Kaffesump tar bort dåliga lukter, ohyra och ingrodd smuts.

Men kan även ge bättre skörd, laga möbler och rensa avlopp.

Efter dessa tips kommer du aldrig mer kasta kaffesumpen!

Sverige dricker näst mest kaffe i hela världen. Enligt en undersökning från 2007 dricker vi svenskar i snitt 157 liter kaffe per invånare, vilket motsvarar nästan 3,5 koppar om dagen.

Det betyder enorma mängder kaffesump som bara slängs bort. Helt i onödan!

Läs våra 12 tips nedan och se allt användbart du kan ha sumpen till i stället. Och, är du inte kaffedrickare, de flesta kaffeserveringar ger dig gärna sin sump gratis om du frågar.

1. Slipp is och halka

Salta isiga gångbanor med kaffe. Torkad kaffesump utgör ett bra grus att sprida på isig mark. Det påverkar inte miljön och syran hjälper till smälta isen.

2. Ta bort dålig lukt

Torka först sumpen på en bakplåt och lägg det sedan i en skål och stoppa in i kylskåpet eller frysen. Det kommer att neutralisera alla dofter. Funkar även bra i garderober och husvagnar som luktar instängt.

3. Håll katterna borta

Är du trött på grannens katter som springer omkring i dina rabatter, gräver och uträttar sina behov? Då ska du strö lite av kaffesumpen och apelsinskal där.

4. Ta bort repor i trämöbler

Om du råkat repa en mörk trämöbel kan du använd kaffesumpen för att ta bort det. Gör en tjock pasta av lite sump och en matsked olivolja. Gnugga sedan in det i repan. Torka torrt.

5. Rengör svårdiskade kastruller

Lite kaffesump på en trasa kan hjälpa till att ta bort smuts i stekpannor och kastruller. Se bara till att inte använda den på keramik eller saker som lätt tappar färg.

6. Ta bort djurlöss

Efter att ha badat din hund eller katt, gnugga in 1-2 koppar med kaffesump i pälsen och skölj sedan väl. Det både dödar löss och gör pälsen silkeslen.

7. Slipp illaluktande händer

Ha alltid kaffesump i en burk under diskhon. Nästa gång du ska skiva lök, vitlök, fisk eller annat vars doft sätter sig fast i händerna – ta lite sump och gnugga det mellan händerna och skölj. All lukt borta!

8. Slipp askdammet

När du ska sopa upp askan från din spis, lägg dit fuktig kaffesump först och du slipper alla dammoln.

9. Ge träet ”antik-look”

Om du vill få nytt trä att se antikt ut kan du använda den här tekniken och kaffesump.

10. Rensa avloppet

Med kaffesump, rinnande vatten och lite diskmedel kan du både lösa upp och rengöra avloppet i såväl kök som badrum. Häll först i sumpen, sedan tre droppar diskmedel och en kanna kokande vatten. I toaletten kan du bara spola ned sumpen som kommer att skrubba rören rena åt dig.

11. Färggrannare blommor

Kaffesump i jorden kommer minska pH-värdet och ge dig färggrannare blommor. Funkar även på blommor inomhus. Då har det också den fiffiga funktionen att det blir som en luftfräschare i rummet.

12. Ökad skörd

Till skillnad från maskar, gillar inte sniglar och andra insekter såsom myror, syran i kaffe och kommer att hålla sig långt borta från jorden om den är beströdd med kaffe.

 

 

 

 

Stryka skjorta – så gör du det på 90 sekunder

 

Stryka skjortan inför festen eller mötet kan ta emot. Det är ju så krångligt...

Eller? Det behöver faktiskt inte vara ett dugg krångligt.

På 90 sekunder kan du stryka din skjorta hur smidigt som helst.

Framsidan av skjortan, kragen och manschetterna. Det är allt som behövs strykas på skjortan om du ska bära en kavaj över.

Ta fram ett strykjärn, en strykbräda och en sprayflaska med vatten, så kan du sätta i gång. Hur lätt det är? Superlätt. Titta hur Jim Moore i filmen visar hur du ska göra.

Inga fler ursäkter till att gå med skrynklig skjorta, alltså.

 

KÖKET

1. Disktrasan

Hela 75 procent av de amerikanska disktrasorna och kökssvamparna har visat sig innehålla någon form av e-kolibakterier och varför skulle den svenska siffran vara lägre? Tänk på att du sprider bakterierna runtom i köket, överallt som du torkar med en smutsig trasa. Mikra disktrasan på högsta effekt i 30 sekunder så slipper du tarmbakterierna som kan orsaka bland annat salmonella.

Trodde du att du städat och gjort ordentligt rent i köket? Glöm det! Amerikanska nättidningen huffingtonpost.com har listat de tio största bakteriehärdarna i köket.

Disktrasan är given vinnare. Men att diskhon, grönsakslådan i kylen och skärbrädorna följer tätt efter känns klart mer otippat.

2. Diskhon

Trots att du hela tiden sköljer saker i vatten i diskhon, så är diskhon en av kökets absolut skitigaste platser. 45 procent av de amerikanska diskhoarna uppvisade spår av e-kolibakterier och samma sak gäller nog hos oss, tyvärr. Bli av med bakterierna genom att städa riktigt noggrant med kraftigt desinficerande rengöringsmedel.

3. Grönsaksfacket

I kylskåpets grönsaksfack trivs inte bara sallad och gurka, där frodas också salmonella- och listeriabakterier, svamp och mögel. Håll ordning i grönsaksfacket och blanda inte sköljda med osköljda grönsaker så undviker du matförgiftning. Förvara alltid grönsaker i en särskild låda ovanför kött och fisk, så att inte köttsaft rinner ner på grönsakerna. Torka ur grönsaksfacket regelbundet, använd en ren trasa doppad i ljummet vatten med lite diskmedel i. Skölj ur ordentligt och torka torrt med hushållspapper. För att få bort eventuell obehaglig lukt kan du skölja ur facket med varmt vatten plus två teskedar bakpulver och sedan skölja och torka torrt.

4. Köttfacket

Kylskåpets köttfack är också ett favorittillhåll för salmonellabakterier, svamp, mögel och e-kolibakterier som frodas i den fuktiga miljön. Kontrollera noggrant så att rå köttsaft inte droppar ner eller på annat sätt kommer i kontakt med andra livsmedel i kylskåpet. Rengör på samma sätt som grönsaksfacket minst en gång i månaden, torka genast bort utrunnen köttsaft med skurmedel och papper.

5. Skärbrädan

Skärbrädor, speciellt välanvända och i trä, är en omtyckt uppsamlingsplats för e-kolibakterier. Se till att ha separata skärbrädor för grönsaker, kött och kyckling - välj olika färger så blir det lättare att hålla isär dem och byt ut gamla, hackiga skärbrädor så att bakterierna inte fastnar lika lätt. Diska dem i mycket hett diskvatten och torka torrt med hushållspapper, inte handduk, eftersom eventuella bakterier då överförs till handduken i stället

6. Mixern

Använder du mixern mycket kan det vara läge att plocka isär och rengöra den ordenligt med jämna mellanrum. Här trivs nämligen ovälkomna mikroorganismer som salmonella, e-kolibakterier, svamp och mögel. Diska helst alla delar, även knivbladen, i diskmaskin, men om alla delar inte tål det, handdiska i stället i hett diskvatten och låt sedan delarna torka helt innan du sätter ihop allt igen.

7. Diskbänken

Så mycket som 32% av de amerikanska disk- och arbetsbänkarna har visat upp spår av e-kolibakterier. Boven i dramat är förstås den smutsiga disktrasan eller skursvampen, som hamnade i topp på snuskig-listan. Torka disk- och arbetsbänkarna med desinficerande rengöringsmedel och hushållspapper så sprider du inte runt bakterierna i köket

8. Konservöppnaren

Hör du till dem som bara brukar skölja konservöppnaren i lite vatten när du använt den? Då är det bäst att börja diska ordentligt, helst i maskin men annars mycket noggrant för hand - särskilt skärytan som haft direktkontakt med livsmedlet måste diskas noggrant för att undvika att salmonella, e-kolibakterier, svamp och mögel.

9. Köksredskapen

Stekspadar, slickepotter och liknande är ett omtyckt tillhåll för e-kolibakterier, svamp och mögel. Om redskapet kan plockas isär i delar är det bra att göra det innan du diskar i maskin eller noga för hand. Måste du handdiska, var särskilt noga där skaftet och själva spaden möts, där trivs bakterierna extra bra.

10. Matlådan

Plastbyttorna med gummilist där du förvarar överbliven mat till nästa dags lunch kan vara en riktig bakteriehärd för både salmonella, svamp och mögel. Ordentlig disk, helst i maskin, råder bot på problemet. Var också alltid noggrann med att kyla ner maten snabbt innan du ställer in lådan i kylskåpet.

 

 

 

Städtips

Städa är väl något som de flesta av oss ogillar. Tro det eller ej, men det finns knep för att slippa. Ta efter de här tio vanorna – och ditt hem blir betydligt renare.

Här är hemligheten bakom ett hem som inte kräver mycket städning

1. Gör dig av med överflöd

Handen på hjärtat. Sängkläder är trevligt, men behöver du verkligen femton par? Eller elva osthyvlar? Tänk efter vad du behöver och gör dig av med resten. Du kommer få så mycket plats!

2. Skapa ett sorteringssystem för papper

Det är lätt att lämna reklam, menyn från pizzerian eller gamla tidningar på köksbänken, på hyllan i hallen eller på soffbordet. Skapa ett smart och busenkelt sorteringssystem i stället. Hitta en plats att spara viktiga dokument på, kasta resten.

3. Ställ tillbaka saker på sin plats

Om du varje gång du har använt en pryl ställer tillbaka den där den hör hemma, då slipper du högar av dvd-filmer, magasin, böcker och leksaker på soffbordet. Det bästa är att du dessutom slipper panikstäda om du plötsligt ska få gäster.

4. Lägg undan kläderna varje kväll

Du är på väg i säng. Du drar av dig kläderna och... stopp! Nu är det frestande att hänga kläderna över en stol eller till och med på golvet, men försök ta ett par extra sekunder genom att lägga kläderna i tvättkorgen eller tillbaka i garderoben. Du kommer tacka dig själv i morgonbitti.

5. Ställ undan skor och häng upp jackan

En vanlig syn i många hem är ett gäng skor på dörrmattan – och ett par jackor slängda på bänken i entrén. Men håll med om att det inte ser särskilt städat ut? Ställ undan skorna i skostället (eller skaffa ett om du inte har något!) och häng upp jackan det första du gör.

6. Torka av ytor

När du spiller något – torka upp det direkt! Ju mindre tid spillet får att torka in, desto lättare är det att städa. Kladd och matrester ser ju ändå inte särskilt trevligt ut.

7. Håll garderoben i skick

Det kan vara svårt. Men försök låta kläderna i garderoben ligga eller hänga prydligt. Att slänga in saker kommer göra att du får sämre översikt och att allt bara ser väldigt stökigt ut.

8. Strunta i tio kuddar på sängen

Ja, visst är det fint med dekorativa kuddar och filtar på sängen. Du verkar dessutom trend- och stilmedveten. Men försök hålla det på en bra nivå. Ju snabbare det tar att bädda sängen på morgonen, desto större är chansen att du faktiskt kommer göra det.

9. Diska inte om en vecka

Det här är en självklarhet, men vi är många som gör tvärtom ändå. Låt inte diskberget stå och växa i köket. Det är mycket lättare att ta tag i disken en gång om dagen, eller åtminstone varannan, än att ta det en gång i veckan. Dessutom ser köket betydligt mer städat ut.

10. Dammsug regelbundet

Om du tar dig tid att dammsuga två-tre gånger i veckan slipper du storstädningen på helgen. I stället får du tid till trevligare saker

 

 

 

 

   

   

    

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Andra N.nu hemsidor

 

 

 

 

 Flightradar24

 Marine Traffic